5 tips voor als je een tuin wilt aanleggen
Je wil de tuin op de schop nemen, maar hoe pak je dit aan? Waar moet je allemaal rekening mee houden, maak je zelf een ontwerp of gebruik je een bestaande tuin ter inspiratie? Heb je veel of weinig budget en hoe zit het met de beschikbare ruimte? In dit artikel geven we antwoord op deze en andere vragen.
1. Voorbereidingen
Je hebt misschien een mooie terrasoverkapping, maar kijkt uit op een niet zo’n fraaie tuin. Om volledig te kunnen ontspannen op je terrasoverkapping wil je dat het uitzicht van een zelfde klasse is als je veranda. Dus je hebt besloten om je tuin grondig onder handen te nemen. Je kunt er voor kiezen om alles meteen uit de grond te trekken, alle tegels te verwijderen en net zo lang door te gaan totdat alleen een zandvlakte overblijft. We raden dit af, want het is beter te behappen als je het stapsgewijs aanpakt. Niet alles hoeft overigens uit de grond, want misschien kunnen sommige planten of bomen wel blijven staan. Houd er overigens rekening mee als je bomen wilt opruimen, je dan mogelijk een vergunning nodig hebt.
2. Stel jezelf de juiste vragen
Voordat je je tuin gaat ontwerpen, kan het handig zijn om eerst het nodige af te vragen. Wat wil je bereiken met je tuin? Als je een tuin alleen voor de sier wilt, dan ben je over het algemeen minder tijd kwijt. Wil je ook graag een moestuin? Besef dan wel dat je dan meer moeite in de tuin zult moeten steken. Een gulden middenweg kiezen kan ook, dan kies je bijvoorbeeld voor een kruidenhoekje, fruitbomen en fruitstruiken.
3. Zelf je tuin ontwerpen?
Een tuin ontwerpen kun je uitbesteden of zelf aan gaan pakken. Met een tuinarchitect bespaar je een hoop denkwerk uit. Afhankelijk of je een basisontwerp of een gedetailleerd tuinontwerp met beplantingsplan wilt, zul je ongeveer tussen de 200 en 500 euro kwijt zijn hiervoor. Als je zelf aan de slag wilt, dan kun je inspiratie opdoen bij andere tuinen en bijvoorbeeld een moodboard maken. Met een gratis programma als SketchUp kun je vervolgens zelf een 3D-ontwerp maken.
4. Wat is je budget?
Als je hebt bepaald hoeveel geld je nieuwe tuin ongeveer mag kosten, dan heb je een handig kader. Het ligt er bij dit onderdeel ook aan hoe groot de tuin gaat worden. Voor de rest kun je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Zo kun je op zoek gaan naar tweedehands bestrating en planten en ervoor kiezen om zelf alles te plaatsen. Wil je liever nieuwe tegels en bijzondere planten, dan zul je ook dieper in de buidel moeten tasten. Zeker als je de beplanting door een professional laat doen.
5. Gereedschappen
Als je een tuin gaat aanleggen komen verschillende gereedschappen sowieso van pas. Zo doe je er goed aan om het volgende op een boodschappenlijstje te zetten: handschoenen, rubberlaarzen, hark, schoffel, schop en een snoeischaar. Er zijn nog talloze andere gereedschappen denkbaar, maar mogelijk heb je die niet of nauwelijks nodig. Als dit laatste het geval is kun je ze misschien net zo goed lenen bij een buur of huren bij een bouwmarkt. We wensen je veel succes!